söndag 31 januari 2010

Läsvärt i bloggosfären v4

Äntligen är man hemkommen igen! Vad som kunde blivit en smidig och kort resa hem blev snarare ett köldslaget helvete...

Jag var och hälsade på min kära mor som bor i trakterna kring Vänersborg. När jag skulle åka hem idag hade jag tänkt ta bussen som jag brukar, men den gick självklart inte denna dag. Tåg från Trollhättan till Göteborg återstod som alternativ, men detta hade självklart blivit inställt och ersatt med buss. Detta pga ett urspårat x2000 på centralstationen.

Väl i Göteborg blev jag fast i 1,5 timme innan jag lyckades hoppa på ett tåg mot Stockholm som stannade i min stad på vägen, och dessutom slapp jag betala biljett. Det var minst sagtkaos på centralstationen, så det var skönt att något gick min väg till slut.



Nog om det, över till veckans sammanfattning över veckan i bloggosfären!

Ekonomisk Trygghet funderas det över seriösa tankar om att bygga en liten stuga som kan bli nog så intressant att följa om det blir verklighet! Läs mer i Husbyggeplaner.

Per Penning har som vanligt skrivit tänkvärda inlägg under veckan, och senast om hur viktiga ens arbetsuppgifter är jämfört med lönen för att man skall känna välbefinnande inför arbetet. Läs mer i inlägget Stå istället för att stå ut!

Företagande är ofta en långsam och slitsam process, men de små framstegen stärker på vägen mot målet. Mot Miljonen har tagit ett nytt kliv framåt i arbetet med sitt företag och matematiksajt! Läs mer i Ett steg framåt för företaget.

4020år skrev förra söndagen ett intressant inlägg efter sitt missnöje med Investor, denna gången ställer han företaget mot Warren Buffetts Berkshire Hathaway. När man ser skillnaderna mellan bonusarna i de respektive företagen börjar man fundera lite...

Apropå Warren Buffett, Svenskmillionaire har skrivit om dennes mentorer som lett fram till filosofin vilket gjort Buffett till världens rikaste man.



Själv har jag klämt ur mig följande blogginlägg under veckan:



Sådär, lite sent denna vecka men jag kan tyvärr inte styra över tågtrafiken. Trevlig söndagskväll och på återseende!

fredag 29 januari 2010

Helg på ingående

Jag har precis ätit lunch och klurade nyss på något intressant att skriva om, men faktum är att jag hinner inte det idag. Om en stund skall jag åka bort över helgen, och är lite osäker på om jag kommer få tillgång till en fungerande internetanslutning eller ej. Detta innebär i såfall att jag inte återkommer till bloggvärlden förrän på söndag kväll då jag är hemma igen.

På återseende då, och en trevlig helg önskas alla bloggläsare!

torsdag 28 januari 2010

Räntehöjningar på gång från Riksbanken?

Jag kom nyss hem efter en solig men kylig (och halkig) dag på stan i Göteborg, och satte mig nyss ner för att komma på något trevligt ämne att blogga om. Vad har hänt på finansmarknaden under dagen?

Läste att Nordea anser att Riksbanken (eller Riskbanken om man så vill) borde höja reporäntan redan i april, i stället för framåt hösten som KI uppskattat hittills. Jag är som bekant varken expert eller makroekonom, men jag har tidigare skrivit om att folk just nu belånar upp sig upp till öronen pga de låga räntorna, tack vare billiga bolån. Borde man inte redan höjt reporäntan?

Visserligen har konjunkturen långsamt förbättrats, och jag gissar att Riksbanken är väldigt försiktiga med räntehöjningar för att inte bromsa tillväxten. Dock så är jag rädd att när väl räntorna ligger på flera procentenheter högre än idag så väntar en bolånekris med paralleller till den vi såg i USA under finanskrisen, som senare ledde fram till den lågkonjunktur vi befinner oss i nu. Konsumera nu, betala senare.

Sitter man med en högt belånad bostad är det på tiden att man börjar fundera över hur ens ekonomi kommer påverkas vid olika räntescenarior. Å andra sidan kan man ju göra som SEBs rådgivare rekommenderar och sluta oroa sig helt och hållet.

tisdag 26 januari 2010

Konsumera istället för att amortera

Det är inte ofta jag skriver ett inlägg enbart för att länka till en annan bloggare, men ikväll gör jag ett undantag.

SEB:s privatekonom Gunilla Nyström talar i egen sak på Di och förklarar att det inte är rimligt att folk försöker bli skuldfria under sin livstid, utan istället skall betala ränta till banken för resten av sina liv och samtidigt fortsätta konsumera. Ni hör ju själva hur illa det låter, så titta in här och läs hela artikeln.


När ni gjort det tittar ni in hos Cornucopia? här och läser hans syn på saken, och jag måste säga att jag delar hans åsikt. Det är sådana uttalanden från storbanker som göder mitt förakt för dem och deras beteende.

Tuffa tider för den som är utan utbildning

I gårdagens inlägg skrev jag om att hålla kontakt med AMS, och deras försök att bättra på arbetslöshetsstatistiken.

Konstigt nog behövde jag inte sitta i telefonkö längre än knappt 5 minuter, vilket måste vara rekord vid det här laget. För den som undrar så har jag de senaste åren jobbat som elektronikmontör, ett ganska oglamoröst men helt okej jobb med en helt okej lön. Dock en bra lön ur min synvinkel, som varken hade erfarenhet eller utbildning när jag fick anställning 2006.

Eftersom jag som sagt inte har någon högre utbildning än 3-årigt gymnasie så märker jag än en gång att möjligheterna för mig på arbetsmarknaden är mycket begränsade i dessa tider. Jag letar i första hand efter jobb relaterade till elektroniktillverkning, och förutom mitt förra jobb så har jag även kontakter på ett annat företag här i stan.

Problemet i tider som dessa är att alla företag i branschen (eller industrin i sin helhet t om) inte vågar nyanställa förrän vi hamnat i en konstaterad högkonjunktur. I nuläget låter man hellre de kvarvarande anställda arbeta övertid snarare än att ny- eller återanställa, då orderingångarna pendlar från vecka till vecka likt Stockholmsbörsen med skrämselhicka. Alltså finns det i stort sett inga utannonserade lediga tjänster för en enkel elektronikindustriarbetare som undertecknad.

Förr eller senare måste jag alltså bita i det sura äpplet och ta ett jobb som varken tillfredsställer mina önskemål om arbetsuppgifter eller lön. I stort sett de enda sortens jobb jag sett utannonseras i Göteborg med omnejd är säljjobb (telemarketing eller innesäljare i butik), eller personlig assistent. Det senare har jag haft som sommarjobb, ett helt okej jobb men väldigt lågt tempo och på sätt och vis ensamt, pga brist på arbetskamrater. Det är alltså något jag provat på men helst inte vill jobba med igen, något som AMS självklart skiter fullständigt i. Säljare känns inte som jag passar jobb. Jag vettefan om jag kan kränga på folk saker som jag själv aldrig hade velat köpa...eller så är jag bara negativ.

Jag försöker inte på något vis lura mig själv att jag kan få ett välbetalt jobb med önskvärda arbetsuppgifter, utan inser att förr eller senare måste jag svälja stoltheten och satsa på något jag kan få, snarare än vad jag vill ha.

Mina studieplaner är dock inte övergivna. I mitten av april är det återigen dags för högskoleprovet, och till hösten är jag fast besluten om att komma in på Göteborgs Universitet. Utan utbildning kommer jag inte komma någonstans i livet, det är i alla fall så det känns just nu.

Tur att "outbildad" i alla fall inte är lika med "obildad".

Läs mer: Arbetslöshetens livsstilsförändring, Kristider lockar folk till högskoleprovet, Meningslöst möte på Arbetsförmedlingen, Arbetsförnedringen

måndag 25 januari 2010

Arbetsförnedringen

Idag ska skall jag ringa till AMS och uppdatera dem om mitt arbetssökande. Det kommer bli riktigt muntert.

Jag har nu varit öppet arbetslös i fyra månader, och skall idag göra min andra uppföljning per telefon. Så sent som senast igår satt jag och kollade igenom annonser över lediga tjänster i Göteborg med omnejd, men tyvärr är det väldigt ont om arbeten inom mina kompetensområden.

I förra veckan hittade jag dock en tjänst på AMS platsbank som first line support för ett it-företag här i stan, något jag tyckte lät intressant och som passade in på mina erfarenheter och kunskaper. När jag väl skulle söka upptäckte jag att jobbet förmedlades av ett akademiskt bemanningsföretag, och de ville därför enbart ha ansökningar från antingen högskolestuderande eller utexaminerade akademiker. Suck.

Jag måste utbilda mig.


Läs mer: Arbetslöshetens livsstilsförändring, Kristider lockar folk till högskoleprovet, Meningslöst möte på Arbetsförmedlingen

söndag 24 januari 2010

Läsvärt i bloggosfären v3 - Investorbonusar och börsraketer

Då var det söndag igen, och jag äter en sen frukost efter en välförtjänt sovmorgon. Fortfarande lite sliten efter dambesöket, men även fortfarande på gott humör!


Veckan har varit trevlig med flera olika upplevelser. Förutom ovan nämnda har jag även börjat jobba på en ny seo-sajt som kommer presenteras framöver när den är klar.

GuldSilver.info har jag skrivit om guldmyntet Krugerrand, gå in och ta en titt om du inte redan gjort det!
På jobbfronten har det börjat dyka upp lite intressanta tjänster som jag faktiskt skulle kunna få med min kompetens och erfarenhet, så vi får se framöver om det kommer bli någon frukt av mina ansökningar.

I bloggosfären har det avhandlats alltifrån missnöje över bonusarna i Investor till vilket bolag som förväntas gå bäst på börsen under 2010. Läs mer här nedan!


Mot miljonen har haft en läsarenkät med ett roligt och lite halvseriöst syfte. Alla som deltog fick gissa fritt i vilket bolag som kommer bli årets börsraket nr 1, och resultatet hittar du här.

Nonhosonno på Vill Ha Allt har en lista med peppande och motiverande citat för att få igång de mentala kugghjulen och det positiva tänkandet. Läs mer i veckans citat.

Gustav på Sparsamt Leverne har skrivit lite om farorna med att låta enorma företag ha makt över information, och gör vissa jämförelser med och skillnader mot FRA. Intressant, och lite skrämmande.

Ekonomisk Trygghet funderar John över alternativa inkomstkällor, vid sidan av arbetsinkomst och aktieutdelningar. Ta en titt i inlägget Utdelningar från Realty Income har kommit!

Per Penning har en del statistik om bostadspriser och de svenska hushållens skuldsättning. Kommer Sverige gå samma väg som USA på bostadsmarknaden, med en enorm bubbla som till slut spricker? Läs mer i inlägget Bubbelbad.


Själv har jag producerat följande inlägg under veckan:

Mer SEO-idéer
Blue Monday
Pengar i Herr K:s barndom
Hur passiva inkomster påverkar ditt liv
Trött fredag
SEO-funderingar

Krugerrand (GuldSilver.info)


Trevlig slapparsöndag önskas alla läsare!

lördag 23 januari 2010

SEO-funderingar

Idag har jag laddat upp en ny sajt på en av de domänerna jag köpte häromveckan, och påbörjat arbetet på den.

Redan nu kan jag säga att det rent praktiska gick väldigt smärtfritt jämfört med förra gången då kopadator.nu skapades. Inga större fadäser hittills, och jag börjar lära mig hur css och php fungerar. Tack vare ett par användbara plugins till Wordpress har jag dessutom smidigt kunna seo-anpassa den sajten så att Google skall tycka om den. Men...

Jag misstänker att det enda (eller viktigaste snarare) som saknas nu är inlänkar, och viktiga sådana. Visst har jag länkat från min blogg och fått hjälp av ett par bloggkollegor, men misstänker att det inte räcker långt. I nuläget står sökmotorer för en ytterst minimal andel av trafiken, så det är inte svårt att konstatera att något mer krävs. Jag skall nog försöka optimera för fler sökord visserligen, så får vi se vad som händer. Några andra tips. någon?

Den nya sajten kommer i alla fall bli färdig betydligt snabbare tack vare mindre krångel, så nu behöver jag bara fokusera på att skriva mer texter. Uppdatering kommer längre fram.


Läs mer: SEO: Vikten av annonsplacering, Mer SEO-idéer

fredag 22 januari 2010

Trött fredag

Just nu sitter jag här och försöker komma på något meningsfullt att skriva om, men det är helt stopp i huvudet. Den som läst kommentarerna till föregående inlägg vet förklaringen till min trötthet.

Under veckan har det ändå hänt en del på ekonomifronten. Jag köpte 50 st aktier i Wesc, ett svenskt klädföretag som verkar ha framtiden för sig med en redan mycket stark tillväxt. Skall bli intressant att se hur kursen utvecklar sig under 2010, och jag är inte ute efter några snabba affärer. Eventuellt kommer jag göra en analys över bolaget längre fram.

Jag utökade även mitt innehav i MobiSpine, vars aktiekurs sjunkit med ca 20% efter att marknaden tydligen hade för högt ställda förväntningar inför den senaste kvartalsrapporten. Jag tvivlar inte på att de kommer leverera bra nyheter så småningom, men att det kan dröja. Det är dock snabba ryck i aktien, både upp och ner.

Börsen har dock varit lite sur under veckan, och mitt portfölj har återigen hamnat på minus. Misstänker att vi har en liten sättning som kan hålla i sig ett tag tack vare negativa ekonominyheter från omvärlden. Men ingen anledning till att få panik, jag är långsiktig.

I övrigt har jag uppdaterat min presentation om bloggen som ni hittar om ni klickar på bilden av mig längst uppe till vänster. Nåväl, det verkar som jag fick till ett inlägg trots allt.

Trevlig fredagskväll önskas, nu skall jag gå och och slockna i soffan framför en film!

onsdag 20 januari 2010

Hur passiva inkomster påverkar ditt liv

Passiva inkomster är ständigt ett hett samtalsämne bland ekonomibloggarna. Jag började fundera vad det faktiskt innebär att ha en passiv inkomst, och hur detta skulle kunna förändra livet.


Det finns flera olika sätt att skaffa sig en passiv inkomst. Vissa satsar stenhårt på utdelningsinvesterande i aktier, andra på seo på internet, vissa på hyresfastigheter, eget företagande med mera. Gemensamt för dessa är att de oftast inte är HELT passiva i sin natur, utan snarare semi-passiva som Mot Miljonen har skrivit om. Mycket jobb i början för en belöning som kommer senare, med lite tillsyn då och då så allt flyter på som det skall.

Men när du väl har lyckats nå målet, dvs att få en stadig inkomst som du inte längre behöver jobba speciellt mycket för, kommer belöningen i form av större frihet. Det var denna punkt jag gick och funderade på igår när jag gick till affären, och som resulterade i detta inlägg.

Varför ska man då lägga ner i vissa fall år av hårt slitande för att till slut kunna njuta av livet på allvar?

Jo, därför att:
  • En passiv inkomst ger dig möjligheten att gå ner i arbetstid, eller helt sluta arbeta.
  • Mindre jobb innebär mer tid över till familjen, kärleken, vänner och/eller intressen.
  • Du kan arbeta för att du tycker det är roligt och inte enbart för lönens skull.
  • Du behöver inte längre oroa dig för arbetslöshet eller sjukskrivning.
  • Din pension är tryggad, och du är alltså inte längre beroende av att samhället skall ta hand om dig.
  • Du är inte längre bunden till en speciell geografisk plats (där din arbetsplats finns). Om din partner t ex får jobb på annan ort kan du flytta med utan att oroa dig för DIN inkomst.
  • Du kan unna dig saker utan att behöva tänka igenom hur varenda krona påverkar din ekonomi.
  • Passiva inkomster handlar inte om att bli rik på pengar, utan att vara rik på ledig tid.
Själv funderar jag mycket över just passiva inkomster, men har än låååångt kvar innan jag nått dit, och är inte helt säker att jag än har motivationen och självbehärskningen att nå ända fram. Det är något som dock växer inom mig hela tiden. Dessa punkter ovan kan alltså vara tänkvärda för dig som funderar på vad det faktiskt innebär, och kanske kan bli en morot och motivationsfaktor som får dig att hålla dig till din långsiktiga plan. Lycka till! :)

Kommer ni på några fler punkter än dem ovan? Kommentera!


Läs mer: Per H Börjesson - Så här kan alla svenskar bli miljonärer

tisdag 19 januari 2010

Pengar i Herr K:s barndom

När jag nu som vuxen fått ett sinne för ekonomi har jag börjat tänka tillbaka på barndomen, och vilket sinne för pengar jag hade på den tiden. Till viss del blir jag faktiskt förvånad över vilka begrepp jag kände till även som liten 7-8-åring.


När jag var liten och fick min veckopeng av mina föräldrar så sparade jag pengarna oftast, men självklart ville man spendera dem på lördagsgodis när föräldrarna skulle åka och handla mat. På den tiden vill jag minnas att det var en "tio-lapp" jag fick (tredje sedeln uppifrån på sidan), en antikvitet som sen länge varit ersatt av "guldtian".

Lite egoistisk var jag dessutom. Ibland hände det att någon av mina föräldrar behövde småpengar och därför fick låna lite från min spargris. Självklart ville jag då ha ränta, och det var ockerränta i klass med sms-lånen idag! Kanske vore nåt jag borde satsat på i tidig ålder...? Att jag ens kände till vad ränta innebar förstår jag inte än idag.

Tack vare att jag är uppvuxen i skogsbygden fanns det inte någon kiosk eller affär i närheten, vilket omöjliggjorde att man själv kunde springa iväg och köpa snask och gjorde därmed sparandet till något naturligt. Min pappa som alltid varit ekonomisk försökte lära mig hur viktigt det var att jobba för sina pengar och spara, om det var något man ville ha. Ingenting var gratis, särskilt inte för mig som ville ha så mycket prylar (som de flesta skitungar i min ålder på den tiden).

Som 7-åring och framåt var det tv-spel som var det största nöjet. När Super Nintendo släpptes 1992 var det min högsta önskan, men kostade en del pengar och mina föräldrar gav mig inget jag pekade på, till mitt stora förtret. ALLA andra fick ju vad de ville ha! Hur ska jag ha råd med ett sådant?


Första "sommarjobbet"

Nåväl, ville jag ha något tillräckligt mycket fick jag helt enkelt lära mig sparandets ädla konst och att jobba för att få pengar. Jag sparade min veckopeng, samlade burkar och tomflaskor året om, även om sommaren var högtiden för detta. Faktum är att tack vare min motivation att tjäna pengar kunde få mig att sticka ner armen i stinkande soptunnor under högsommaren, bara för att få tag i åtråvärda tomburkar och flaskor. Hade man tur hittade man vin eller spritflaskor av glas, som på denna tiden innebar hela 4 kr i pant! Vissa somrar tjänade jag faktiskt 500-600 kr på enbart pantande, en ansenlig summa för en liten kille.

Höjdpunkten var en sommar då vi seglade från Göteborg till Læsø i norra Danmark. Danskarna hade ännu inte upptäckt att det gick att återvinna aluminiumburkar, men dessa gick att panta hemma i Sverige! Segelbåtens lastutrymmen var således fullproppade med smutsiga returburkar, men det var ett lågt pris att betala för pengarna jag tjänade när de pantades senare.


Godis eller pengar

Att stå över något nu för att få något senare är något som barn i allmänhet har väldigt svårt för. Säger du till ditt barn "vill du ha en godispåse nu eller 500 kr om ett halvår?" så kommer de allra flesta ta godispåsen. I mitt fall handlade det om att min mamma gav mig möjligheten att stå över godisätande överhuvudtaget under ett helt år, vilket isåf skulle ge mig 1000 kr (har jag för mig, minns inte den exakta summan). Det var verkligen inte lätt, men det gick!

Efter ett år fick jag därmed råd med tv-spelet jag önskade. Det slutade dock att jag köpte ett Sega Mega Drive i stället, eftersom spelen till Super Nintendo var för dyra i mitt tycke (600-800 kr st). En helt galen summa egentligen, speciellt med tanke på att detta dessutom var 15-20 år sedan.


Sammanfattning

Även om jag inte insåg det då, så inser jag nu hur viktigt allt detta var för formandet av min personlighet. Jag lärde mig något mycket viktigt: inget i livet är gratis, och vill man ha något får man antingen jobba för det, spara pengar eller en kombination av bägge. Idag vet jag värdet av pengar och saker, och uppskattar dem troligen mycket mer om jag fått slita för dem jämfört med om "pappa betalar".

måndag 18 januari 2010

Blue Monday

Uttrycket Blue Monday kände jag till sedan tidigare, men inte dess innebörd. Enligt den brittiske psykologen Cliff Arnall är denna dag den värsta på hela året.

Ganska mycket en icke-nyhet visserligen, men varje dag lär man sig något nytt. Enligt denna artikel på Di.se infaller årets värsta dag tredje måndagen i januari varje år. Spruckna nyhetslöften, och en allmänt dålig privatekonomi efter jul med medföljande oro börjar komma ikapp sägs vara orsaken.

Har ni haft en Blue Monday idag? Jag vet att vissa bloggare där ute avskyr måndagar iaf, men för egen del har det varit en ganska bra dag!

Icke-nyheter som sagt, men lite underhållande. Kan även rekommendera låten "Blue Monday" av New Order, en klassiker.

Mer SEO-idéer

Tidigare har jag skrivit om mina nya sajter här och här, och nu har tankeverksamheten börjat rulla på!

Jag tänker inte avslöja mina idéer ännu, men jag hittade två domäner som både ligger bra till sökordsmässigt och inom mitt kunskapsområde, som jag därmed köpte igår kväll. Tanken är att jag skall utveckla dem under våren och lansera, och ni kommer då få reda på det när det blir aktuellt.

Stay tuned!

söndag 17 januari 2010

Läsvärt i bloggosfären v2

Gäsp...det var inte längesedan jag vaknade och gick upp ur sängen. Tänkte jag skulle ordna en sammanfattning av veckan som gått lite tidigare denna gång, så har ni något att läsa till kaffet!

Under veckan har det inträffat stora händelser, ingen kan ju ha undgått katastrofen på Haiti. Situationen håller på att förvärras än mer, då plundring har börjat uppstå och hjälparbetare har blivit skottskadade. Det finns en utmärkt "analys" av läget på En Entreprenörs Blogg i inlägget Mörk Framtid för Haiti.

För egen del har det varit mycket på g. Jag har lanserat mitt första riktiga seo-projekt (sökmotorsoptimering) som jag hoppas snart skall börja dra besökare. Kolla in på www.kopadator.nu.

I bloggosfären har det annars som vanligt varit ganska stor aktivitet, och här kommer ett axplock av allt som skrivits:

Per Penning skriver intressant om hur Sveriges BNP sjunker samtidigt som våra grannar norrmännen konstaterar att de kommer klå oss, trots att de bara är hälften så många. Vad beror det på? Läs mer i inlägget Sverige, Sverige, Fosterland.

Minna har skrivit om sina planer inför 2010, och om att förändras. Något jag känner att jag borde ta till mig av, jag kan vara lite rädd inför förändringar.

Hur fördelar ni ansvaret över ekonomin hemma? Detta kan tyckas som en enkel fråga, men kan i många fall bli ett problem i relationen. Läs mer om Pengar och relationer - träna konflikthanteringMot Miljonen.

På bloggen Aktieidéer skrivs det om vikten av att göra sina egna analyser och ta sina egna beslut innan man gör aktieaffärer, men hur svårt detta kan vara pga de enorma mängder information som bombar oss. Läs mer i TMI = Too Much Information.

40%20År har ett inlägg om Warren Buffett, och en sorts dubbel bokrecension av böcker som handlar om denne. Böckerna i fråga heter "The Snowball" och "Så här blev Warren Buffett världens rikaste person". Den senare är skriven av Per H Börjesson, även känd för boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer".

För egen maskin har jag producerat fler inlägg än vanligt under veckan. Jag har helt enkelt haft mycket jag velat säga!


BNP, Tillväxt och Miljö
Börsen och webproblem
Frukten av hårt arbete
Har du 33 000 kr över och gillar Warren Buffett?
Analytikernas roll på finansmarknaden
Arbetslöshetens livsstilsförändring
Blockerade annonser i AdSense
Uppdatering bloggar och hemsidor


Nu önskar jag eder en god söndag, och på återseende!

lördag 16 januari 2010

Uppdatering bloggar och hemsidor

Efter att ha lagt ner lite tid på bloggande och fått nya idéer, så måste jag säga att det har börjat röra lite på sig.

Smart Privatekonomi, som ni nu läser, har i stort sett fördubblat besökarantalet i genomsnitt på ett par månader, vilket alltid känns bra :) Om detta beror på att jag återfått lusten att skriva oftare eller bättre, eller om fler bara har hittat hit vet jag ej. Men motivationen att fortsätta ökar i takt med besökarantalet, så jag kan nog påstå att det är en symbios!

GuldSilver.info har ökat sina dagliga besökare så smått också, och ligger nu på mellan 20-30 st om dagen, och andelen som hittat dit genom Google ökar hela tiden. Hade gärna velat seo-anpassa sajten mer, men i nuläget ligger den på Blogger vilket ger begränsad åtkomst till koden, jämfört med Wordpress installerat på webhotell.
Dock så har jag redan fått feedback från en läsare via mail, så jag känner att den redan nu når ut till rätt målgrupp. Annonspengarna rullar in dagligen därifrån dessutom, även om det är en ganska blygsam summa. Eftersom hostingen för GuldSilver.info är gratis så får jag se det som en "trade off" för att den inte går att optimera så mycket som jag skulle vilja. I annat fall får jag flytta den till webhotell vid senare tillfälle.

Ni som följt bloggen har kanske även noterat att jag jobbat på ett seo-projekt, mest för att se potentialen och se om det kan bli lönsamt. Jag köpte därmed en domän och webhotellplats på Binero, och har där skapat en liten sajt med WordPress. Tanken är att folk skall hitta dit genom Google, men än väntar jag på detta. Antar att det kan dröja ett tag innan sajten blivit indexerad av Googles sökbotar. Ta en titt på www.kopadator.nu. Ni seo-rävar kanske kan komma med feedback? Jag är trots allt en enkel nybörjare som lär sig ;-)

För övrigt har börsveckan gått ganska bra. Från att tidigare ha legat på minus totalt sett har det vänt till blygsam vinst. Jag sålde dock av mina Kinafonder och tog en förlust på några hundralappar. De har gått väldigt trögt och inte riktigt hängt med upp under 2009, så nu funderar jag på att köpa aktier alt. Avanza Zero för dem. Vi får se under den kommande veckan helt enkelt.

Trevlig lördag önskas!

fredag 15 januari 2010

Blockerade annonser i AdSense

När jag för ett par veckor sedan höll på och grejade lite med mina inställningar i AdSense passade jag även på att kolla vilka annonsörer som visades till mina inlägg på Smart Privatekonomi.

Jag är strängt emot snabba krediter genom sms-lån, och har därför blockerat alla sådana annonser som kan tänkas visas. Dock kan någon eller några annonsörer slunkit igenom mitt nät, men det får jag fixa efterhand i såfall. Allt för att jag skall ha ett rent samvete över vilken typ av reklam som visas, och för att ni läsare inte skall se mig som oseriös ;-)

Om ytterligare olämpliga annonser visas i Adsense ber jag er att bortse från dem, så får jag ordna det senare.

Trevlig fredagskväll till er!

Arbetslöshetens livstilsförändring

Saco, TCO och LO har nyligen lämnat in en lista med 120 000 namnunderskrifter till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin med krav på höjt tak i a-kassan. Att få ställa om sitt liv efter att man förlorat jobbet är svårt, men jag anser inte att man skall kunna fortsätta leva sitt liv som om inget har hänt när man blir arbetslös.

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin påpekar att de som förlorat jobben på Volvo och SAAB i krisens spår, får leva på 55% av sin tidigare inkomst, och därmed få ställa om sina liv radikalt för att kunna betala sina räkningar.

Detta kan man tycka vad man vill om, men det finns ju inkomstförsäkringar, något jag själv tyvärr inte kände till tidigare innan jag själv blev arbetslös. Dessutom tycker jag att svenska folket är lite av trygghetsnarkomaner. Man lever sitt liv med för mycket konsumtion och för lite sparande utan en tanke på att det kan komma sämre tider.
När arbetslösheten väl slår till står man kanske där utan en buffert och har inte längre råd att betala räkningarna och lånen, och att då förändra sin livsstil kan vara mycket svårt. Förändring är något vi människor sällan gillar tack vare att vi är vanedjur, speciellt inte när det gäller att gå ner i levnadsstandard. Att höja den hela tiden går bra, men aldrig att sänka den.

Att leva på 55% av sin tidigare lön är svårt om man har hus med lån och barn, det förstår jag, speciellt om bägge föräldrarna i hushållet förlorat jobbet. Men tyvärr måste man anpassa sig.

Själv bor jag inte speciellt fint. I ett vackert och trevligt område i min stad visserligen, men huset jag bor i är en liten hyresfastighet i behov av renovering, och har en standard som sedan länge ersatts med nymodigheter som alla idag tar för givet. Hyran är dock relativt låg, vilket är guld värt just nu som går på a-kassa. Dessutom bor jag hellre med låg standard och låg hyra än i fint boende som kostar skjortan och knappt ger något över till sparande.

Min inkomst efter skatt är ca 66% av vad den var innan jag blev arbetslös, vilket inte ger speciellt stort utrymme till sparande och investerande, men med min billiga livsstil (låg hyra, inga lån, ingen bil) har jag råd att både leva och roa mig utan att gå back varje månad, och ändå spara en tusenlapp eller två (tidigare sparade jag 4-5000 kr varje månad).
Jag får ju faktiskt ut mer pengar idag än en heltidsstuderande med fullt studielån...
Samtidigt har mitt sparsamma leverne varit en förutsättning för att odla mitt ekonomiska intresse och för att investera.

Kort sagt, även om jag skulle få a-kassan indragen helt så skulle jag inte behöva oroa mig för att hamna på gatan. Skulle jag dra åt svångremmen ordentligt skulle jag troligen klara mig i ett år utan inkomst innan jag är pank. Att en barnfamilj inte kan säga samma sak kan jag dock förstå.

Men åter till poängen. Vill man fortsätta att leva som man gjorde när man hade jobb bör man skaffa en inkomstförsäkring, annars är det bara att anpassa sig till nya levnadsvillkor. Det kan tyckas hårt och orättvist, men man måste själv hela tiden anpassa sig och inte ta allt för givet, även om inkomsterna halveras. Framförallt måste man spara pengar som kan vara räddningen i sämre tider, och inte bara konsumera för stunden.


Littorin säger för övrigt nej till takhöjningen i a-kassan.

Redaktionell reklam: 

Läs mer: Meningslöst möte på Arbetsförmedlingen

torsdag 14 januari 2010

Analytikernas roll på finansmarknaden


Alla som är någorlunda insatta i finansmarknaden har läst aktieanalyser med köp- eller säljtips någon gång. Frågan är vad som är syftet och om analytikerna verkligen kan pricka in börsens svängningar, eller om "analytikatterna" på bilden ovan gör jobbet lika bra?


Jag själv intalar mig att jag har en ganska sund inställning till analytikerkåren och deras bedömningar. Visst kan det vara bra att läsa aktieanalyser för att bilda sig en uppfattning om ett företags verksamhet och framtid, men när det kommer tips om när man skall köpa eller sälja så är jag mer kritisk.

I många fall har aktier som analytikerkåren helt dömt ut rusat och blivit bland årets bästa börsklipp (t ex Boliden under 2009), och i andra fall har köprekade aktier rasat. Man skall alltså ta deras tips med en stor nypa salt och göra en egen bedömning. Å andra sidan, går det åt skogen har man någon annan att skylla på för det dåliga beslutet... (ironi)

Ytterligare något som talar emot att man skall lyssna på analytiker är flockbeteendet på börsen. Följer tillräckligt många (eller tillräckligt stora) aktörer råden påverkas kursen i den riktning som analytikerna "förutspår". Säger de "sälj" så sjunker kursen. Säger de "köp" så stiger den. Många gör därför tvärt emot vad analytikerna förespråkar.

Småsparare tenderar i synnerhet att falla in i flockbeteende när de ser sina aktier falla i värde, eller hoppar på tåget när en aktie blivit köprekad och redan har stigit i värde. Kursen följer dock inte alltid analytikernas råd, ibland har marknaden en ännu mer positiv eller negativ syn på ett bolag eller branschen i fråga.

Man ska även ha i åtanke att ingen gör något gratis eller av ren och skär omtanke (there ain't no such thing as a free lunch), i synnerhet inte på finansmarknaden. Analytiker jobbar oftast för storbanker, och deras jobb är just analyser. Deras arbetsgivare sysslar även med börshandel, och med den vetskapen är det inte svårt att tänka sig att det kan ligga ekonomiskt intresse i att köp- eller säljrekommendera specifika bolag. Det handlar inte om att göra småsparare en tjänst, det handlar om att tjäna pengar, och det på bekostnad av andra.

För att demonstrera hur pricksäker analytikerkåren är så länkar jag till en rolig artikel i Aftonblaskan. Det är inte första gången ett sådant test har gjorts, och sannolikt inte det sista heller, men visar på hur viktigt det är att ta sina egna beslut på börsen. Det är trots allt dina pengar det handlar om.


Läs mer:  
Grunderna i aktiesparande
Spartips #6 - Aktiesparande

onsdag 13 januari 2010

Har du 33 000 kr över och gillar Warren Buffett?

Är svaret på frågan i rubriken ja, så har Aktiespararna den perfekta resan till dig!

Jag fick ett nyhetsbrev idag från dem (ja, de är väldigt flitiga på nyhetsbrev, men har bättrat sig), och har där information om en 18-dagarsresa i USA, med inkluderad bolagsstämma på Berkshire Hathaway, Warren Buffetts kända bolag.

Hela resan låter som en väldigt trevlig upplevelse med, förutom Berkshire, besök i eller på Miami, Kennedy Space Center, Disney World, Las Vegas, Los Angeles och San Fransisco. Hade jag kunnat avvara den summan hade jag nog hängt på, jag har aldrig besökt Land of the Free, Home of the Brave. Huruvida den sloganen passar in på USA idag kan väl visserligen diskuteras.

Detta är ingen reklam, bara ett tips jag ville dela med mig av. Läs mer på Aktiespararnas hemsida.

Frukten av hårt arbete

Ja, nu kan jag väl inte direkt kalla det hårt arbete precis, men idag kom provisionen för senaste kvartalet från Liberty Silver för att jag är affiliate och gör reklam för dem. Eller lobbar kanske är bättre beskrivning, då jag själv blivit en silvernörd. Glöm rubriken helt enkelt!

Hur som helst, jag hade valt provision i form av ett Liberty Silvermynt av årgång 2010 som ni ser här nedan.


Jag kommer osökt att tänka på The Pirate Bay när jag ser det skeppet, vilket nog säger mer om mig än om myntet. Stora guld- och silvermynt borde väl snarare få mig att relatera till den gamla sortens sjöpirater och deras skattkistor, än folk som gillar att ladda ner utan att betala för sig (jag är inte bättre själv visserligen).

Kikar ni riktigt noga kan ni även se en mobiltelefon, vilket är det bästa jag har i kameraväg. Den har dock inget med myntet att göra.

Tack i alla fall för stödet från er som köpt silvermynt! Att folk använder min rabattkod var mer än vad jag hade räknat med, men det betyder att jag är alltså inte helt ute och cyklar när jag pratar om att investera i guld och silver. Är ni nyfikna på mer information så rekommenderar jag även min egen sajt, GuldSilver.info.

Fick även besked om ränteutbetalning från mina konvertibler i PA Resources. Ingen jättesumma precis (124 kr efter skatt), men väldigt bra för en investering på 1600 kr som dessutom ökat med runt 70% i värde, och slår dessutom räntan på mitt sparkonto med hästlängder.

tisdag 12 januari 2010

Börsen och webproblem

I skrivande stund har börsen vänt nedåt, vilket inte är något att gråta över. Totalt ligger mina aktier i min kapitalförsäkring på ungefär plus minus noll. Lundin Mining och Vostok Nafta ligger på ca +10% vardera, medan MobiSpine tyvärr ligger på ca -20% och därmed nollar totalresultatet.

MobiSpine är dock en aktie där små nyheter kan få kursen att antingen rusa eller rasa pga spekulanter, men jag tror fortfarande på deras verksamhet och sitter därför lugnt i båten. Egentligen borde jag köpa på mig mer i nuläget till det låga priset som råder, men jag känner inte direkt att jag vill satsa mer på aktier när jag går på a-kassa. Dessutom har jag planer på att vikta över till utdelningsinvesterande så småningom.

På webområdet går det framåt. Jag registrerade en ny domän och köpte serverplats på Binero, men efter det tog det stopp. Jag visste inte riktigt hur jag skulle gå tillväga med det tekniska, och till slut fungerade inget jag provade och var tvungen att vända mig till support. De löste problemet igår och fixade in en Wordpressinstallation åt mig, så jag lärde mig inte precis något av upplevelsen... :P

Dock så funderar jag över om det är något knas med min dator på denna sida internet, eller om det är nåt fel på Binero. Nästan varannan gång jag laddar sidan från webhotellet (redigerar sidor eller surfar in på domänen) så hittar den inte sidan, eller tar flera sekunder på sig innan min webläsare får kontakt. Har någon annan haft detta problemet med Binero?

I vilket fall som helst, nybörjare som jag är så tar det lite tid för mig att redigera layout, fixa med inställningar mm. Det är bara naturligt, men tanken är att jag skall lära mig grunderna så nästa sajt går att skapa snabbare. Om den nuvarande blir lönsam vill säga.

Stort tack till www.bliekonomisktfri.se för inspiration och tips, och till Mot Miljonen för mentalt stöd och teknisk hjälp!

måndag 11 januari 2010

BNP, tillväxt och miljö




Tillväxt (dvs ökande BNP) är något som alla länder strävar efter i hopp om att få en bättre levnadsstandard, men som kritiseras för att det sker på bekostnad av miljön. Förutom för det ekonomiska systemet och välfärden i stort, så är tillväxten nödvändig för oss som är intresserade av att tjäna pengar på aktier eller i längden leva på utdelningsinvesterande.

Bruttonationalprodukt (BNP) är ett mått på alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år. Den kan också förklaras som en ekvation:

BNP = Privat konsumtion + Offentlig konsumtion + Investeringar + (Export - Import)

Om något i högra ledet i ekvationen skall öka (t ex befolkningen få högre materiell levnadsstandard, bättre offentlig sjukvård och/eller bättre infrastruktur i landet), så måste alltså även BNP öka. En ekvation måste alltid vara lika på bägge sidor om likhetstecknet. I annat fall får vi låna kapital från andra länder, men bör undvikas för att inte bygga upp en stor utlandsskuld.

Nackdelen med BNP per capita som ett mått på välfärd är att den inte säger något om fördelningen av resurserna, utan är enbart ett genomsnittligt mått. Trots detta kan vi konstatera att levnadsstandarden och folkhälsan har ökat rejält i befolkningen i Sverige under 1800-1900-talet, och att de flesta i Sverige idag lever på ungefär samma nivå.
Dock är inte ökad BNP målet i sig - det är bara en siffra - utan är ett medel för att nå högre privat och offentlig standard.

Men går det att uppnå en konstant ökande BNP när vi vet att naturresurserna är begränsade, och riskerar vi inte att förstöra vår miljö i jakten på tillväxt?

En ökad levnadsstandard sker delvis på bekostnad av miljön, dvs att brist på ren luft eller rent dricksvatten minskar. Detta är dock vanligast i nyindustrialiserade länder, med Kina som dagens mest aktuella exempel.
Dock måste inte ökad BNP innebära att det sker på bekostnad av vår miljö. BNP säger nämligen inget om vilka varor eller tjänster som ökar och minskar, hur ökningen sker eller hur den används.

Det är lätt att tänka att vi människor kommer konsumera oss själva till döds i det långa loppet, allt eftersom vi förstör vår miljö tills dess att den inte går att leva i längre, men verkligheten är inte riktigt så svartvit. Prissystemet är här en viktig bit i pusslet.

Exempelvis oljan är som de flesta känner till en nödvändighet för att vi skall kunna ha den levnadsstandard vi har idag. Samtidigt diskuteras det livligt hur länge den kommer räcka till, eller om vi kommer hinna förstöra vårt jordklot genom miljöförstöring pga oljeanvändning innan oljan tar slut.


Skulle tillgången på olja minska kraftigt så skulle priserna stiga i samma takt, förutsatt att efterfrågan ligger på en konstant nivå eller ökar. Detta leder både till att det blir mer lönsamt att leta nya fyndigheter, samtidigt som de höga priserna minskar efterfrågan (oljan blir för dyr) och tvingar fram nya och billigare alternativ till energi. Detta gäller även andra typer av råvaror och resurser, även om oljan är den mest centrala. Frågan är bara om oljan är på väg att sina, och om jordens länder hinner hitta bättre alternativ innan dess?

Höga produktionskostnader tvingar även fram effektivare framställningsteknik, samt att återvinning blir mer intressant. Resurserna är knappa, och det gäller att få ut så mycket som möjligt av varje resurs.

Visserligen ligger det långt fram i tiden, men med en ökande befolkning på vår planet som kräver en ökad levnadsstandard så kommer vi troligen till en punkt då resurserna inte räcker till, och ytterligare tillväxt inte är längre är möjlig. Förhoppningsvis blir vår teknik så effektiv att vi får största möjliga nytta av varje resurs, men det finns ändå en gräns och resurserna på planeten är som sagt begränsade.

Än så länge tror jag dock inte vi behöver oroa oss, men förr eller senare måste mänskligheten nöja sig med sin levnadsstandard och satsa på ett hållbart system som inte dränerar planeten. BNP är ett viktigt mått och miljön behöver inte bli lidande i jakten på tillväxt, men effektiv och miljövänlig teknik krävs. Ekonomisk tillväxt och en hög industriell standard är därför viktig för att både människor och miljö skall må bra (se länken om Kina ovan).


Källa: Vår Ekonomi av Klas Eklund

söndag 10 januari 2010

Läsvärt i bloggosfären v1

Så, efter en lång men välbehövlig sovmorgon (jag har varit förkyld i en vecka) har jag precis ätit frukost och funderat lite över dagen och över den gångna veckan.

Efter ett uppehåll så har jag börjat hänga med lite bättre i bloggosfären igen, så vad passar då bättre än skriva årets första veckosammanställning?

Har precis läst på E24 om att julhandeln göder skuldberg, något jag inte är det minsta förvånad över men som jag befarar kan bli en fälla för många konsumenter. Är det så svårt att spara innan man shoppar?

I mitt eget liv både händer det mycket och lite på samma gång. På jobbfronten, intet nytt. Mina projekt går däremot framåt! Jag var inne och kollade denna bloggens statistik idag, och gårdagen var All Time High när det gäller antalet ub (unika besökare) och antalet sidvisningar. Grattis till mig!

Min sajt GuldSilver.info uppdaterar jag då och då, och klurar ständigt på nya områden som kan tänkas vara värda att skriva om, men jag behöver fortfarande få upp besökarantalet. I nuläget ligger det på runt 20 ub per dag, så det finns fortfarande mycket att göra.

I eftermiddag skall jag även hyra webhotell och registrera en ny domän för ett litet seo-projekt jag har jobbat på ett tag. Blogger känns lite begränsat när det gäller sökmotorsoptimering, så denna gång ska jag ge mig på WordPress.


I bloggosfären har man bl a kunnat läsa om följande under veckan:

MinnaKöpstopp och Ekonomi har till sin stora glädje lyckats nå sitt ekonomiska årsmål, efter ett turbulent år. Grattis från mig!

Tricorona som handlar med utsläppsrätter har diskuterats en och annan bloggare under veckan. JEn Entreprenörs Blogg gör en intressant analys av företaget, och är lite mer kritisk inför dess framtid.

Per Penning har skrivit ett tänkvärt inlägg om julens köphets som jag nämnde här ovan, och att det finns flera alternativ som är bättre än att slöa framför teven om kvällarna, i inlägget Huvudrollsinnehavaren.

Mot Miljonen skrivs det om hans planer för hans företag Matematikvideo, och det avslöjas även att han har ett kommande projekt på gång. Spännande :) Hans blogg har även fått en uppdaterad, snyggare design sedan det nya året.

Utdelningsexperten 20%40år har ett intressant, skrämmande och läsvärt in lägg om den amerikanska hegdefonden Long Term Capital som bestod av finansvärldens skarpaste hjärnor. Syftet var som vanligt att tjäna så stora pengar som möjligt - men slutade med att Federal Reserve fick rädda dem under året 1998. Läs mer i inlägget Long Term Capital - Historien om finansiell hybris.


Själv har jag knåpat ihop följande under veckan som gått:

Brev från Google
Mindre förändringar i blogglayout
Hyway1 Analys
SEO: Vikten av annonsplacering
Spartips #6 - Aktiesparande
Motivationen är tillbaka!


Trevlig söndag, på återseende!

lördag 9 januari 2010

Motivationen är tillbaka!

Har suttit här under veckan och filat på att göra denna bloggen både enklare, snyggare och mer lönsam, och även börjat fokusera mer på att skriva kvalitétsinnehåll till mina projekt. Då slog det mig att min motivation som snabbt och olustigt försvann under förra månaden har kommit tillbaka!

Det kanske till viss del beror på att det är nytt år. Man lägger mentalt det gamla året bakom sig och tar nya tag och blickar framåt. Man vill ju alltid att det nya året skall bli bättre än det förra, eller hur?

Min motivation har bl a tagit sig uttryck genom att jag vill försöka skriva bättre inlägg som faktiskt ger er besökare något och får er att vilja komma tillbaka, vilket jag redan märker att många av er gör. Förra inlägget om aktiesparande är första steget mot att komma tillbaka på banan igen (tänk racerbana, inte den gula frukten), även det innehållet troligen inte är några nyheter för dem av er som är gamla aktierävar.

Har även skrivit ett nytt inlägg på GuldSilver.info om populära guldmynt. Besökarantalet till sajten är fortsatt lågt, men stabilt. Försöker så smått att sökmotorsoptimera sajten, men jag känner mig lite begränsad då den ligger på Blogger. Jag inbillar mig att WordPress ger större frihet över koden?
Det kanske rullar på om någon större på nätet gillar den och länkar in, annars kan jag inte göra så mycket annat i nuläget än fortsätta skriva.

Om ni skulle vilja hjälpa till med att få upp min statistik hos Google och länka in så finns banners i det här inlägget.

Övriga nyheter är att jag lagt till en "egen" sökmotor längst upp till höger. Den är optimerad för ekonomirelaterade ämnen, så söker ni efter t ex aktier eller guld kommer dessa resultat att prioriteras. Den nedre sökfunktionen gäller dock bara för att söka i Smart Privatekonomi.

Trevlig lördag på er!

Spartips #6 - Aktiesparande

Tidigare har jag skrivit om att spara i fonder, något som är bra för framförallt nybörjare. Man behöver dock inte vara expert på börsen för att aktiespara, och är något fler borde göra än att fondspara eller låta pengarna ligga på ett bankkonto.


Fördelen med fonder är framförallt att man kan vara passiv i sitt sparande om man tänker långsiktigt men man får stå ut med avgifter som med tiden äter upp en stor del av din avkastning, för att inte tala om att många fonder ger en väldigt dålig avkastning. Dessa nackdelar slipper du med aktiesparande. Du slipper även till viss del banken som "mellanhand" som tar en bit av kakan genom avgifter.

För att börja aktiespara krävs att du öppnar en aktiedepå i din internetbank, eller öppnar en kapitalförsäkring, som jag har skrivit om i inlägget "Kapitalförsäkring – Så fungerar den". I det här inlägget utgår jag dock från en traditionell aktiedepå. Här nedan syns Stockholmsbörsen under 2009 fram till 10 jan 2010, en gynnsam utveckling för den som köpte aktier efter bolånekrisen i USA.


Varför aktiespara?

Poängen med att spara i aktier eller fonder är för att få en avkastning, dvs få pengarna att växa, som slår räntan på ett sparkonto. Skulle vi ha höga sparräntor skulle folk inte lockas till börsen pga sparkontots mycket låga risk. Handel på börsen innebär alltid en högre risk, men även större chans till bra avkastning.

Att aktiespara är förknippat med vissa avgifter som inte finns på ett sparkonto, därför vill man även att avkastningen skall kompensera för kostnaderna. Lyckas man bra med sina aktieaffärer slår dock aktiesparande ett traditionellt kontosparande med hästlängder.


Aktiesparande i depå

Om vi som sagt utgår ifrån att du köper aktierna i en depå, så finns det vissa saker man bör veta. Banken tar ut en avgift för varje affär du gör, ett så kallat courtage. Denna varierar mellan olika banker, men är lägst hos internetbankerna som t ex Avanza eller Nordnet. Storbanker som t ex Swedbank har runt 99 kr i minimicourtage, vilket är onödigt dyrt för småsparare.

När du väl äger aktierna tillkommer inga fler avgifter under tiden du har dem i din ägo. Förr handlade man med fysiska värdepapper, men idag sköts all börshandel digitalt och ditt innehav registreras hos Euroclear. Även om din bank mot all förmodan skulle gå i konkurs så förlorar du alltså inte dina aktieinnehav, men däremot kan du få betala avgifter för att flytta aktierna från en bank till en annan.
Först när du säljer får du betala courtage igen (du genomför en affär), och du får även betala reavinstskatt när du deklarerar om du gjort vinst. Har du gjort förlust får du göra avdrag för denna i deklarationen.


Jämförelser mellan sparformer

Här nedan jämför jag olika sparformer utan hänsyn till beskattning av ränta, reavinster eller utdelningar för enkelhetens skull.


Sparkonto
Du har 10 000 kr på ett sparkonto där du får 2% ränta. Efter ett år har du tjänat 200 kr i ränta, 
utan någon risk. Dina pengar har dock minskat i värde pga inflation, vilket räntans uppgift delvis är för att kompensera.

Aktier
I stället för att spara pengarna på ett konto köper du aktier för 10 000 kr och får 5% avkastning efter ett år. Ditt aktieinnehav har då vuxit med 500 kr, och 5% avkastning är ändå ingen jätteprestation om man går in vid rätt tillfälle, och har hittat ett bra bolag. Att göra just detta kan dock vara lurigt som nybörjare, men så länge du får bättre avkastning än sparkontots 2% har du gjort en bra affär.

Utdelningsaktier
Tänker du långsiktigt (minst tio år) och har valt att köpa sk. utdelningsaktier, dvs aktier i ett bolag som delar ut en del av vinsten till aktieägarna, så kommer dessutom ditt kapital växa ännu mer över tid. Du har fått 5% avkastning på dina 10 000 kr, men bolaget/bolagen du har investerat i har gjort ett bra år och delar ut vinst till aktieägarna motsvarande 3%. Dessa pengar återinvesterar du genom att köpa fler aktier, och därmed har ditt innehav vuxit till 10 800 kr.

Gör du så år efter år och fortsätter aktiespara får du s.k. ränta-på-ränta effekt. De pengar som från början vuxit till sig blir efter t ex 10 år en ganska ansenlig summa, tack vare utdelningarna!


Spara långsiktigt

För dem som är nybörjare rekommenderar jag ett långsiktigt aktieägande framför snabba affärer. Det är inte många som har varken tiden, orken, kunskapen eller intresset till att sitta fastnaglad framför datorskärmen och försöka tajma in sina affärer för att få bästa avkastning. Nej, i stället anser jag att man (speciellt om man är ny på börsen) läser aktieanalyser, väljer ut bra bolag, köper aktien (helst till ett bra pris) och behåller den. Ta dina egna beslut och lita inte blint på s.k. experter. Köp billigt och sälj dyrt. Låter enkelt, men är svårare i praktiken.

En bra tumregel är att bestämma en viss kurs man vill köpa aktien för, vänta tills den nått det önskade priset, och sedan sälja på en viss nivå man bestämt i förväg. På så vis riskerar man inte att sälja i onödan, men kan självklart missa fina kursuppgångar. Dock så har man inte tjänat eller förlorat några pengar förrän man sålt!

Självklart kan man även köpa till det aktuella marknadspriset och bara behålla under lång tid. Se då till att du inte kommer behöva pengarna akut i framtiden, ifall du äger aktierna under såväl hög- som lågkonjunktur. Du vill inte tvingas sälja på botten pga akut pengabrist.


Spara pengar varje månad till aktieköp

Sätter du undan en viss summa pengar varje månad bör du spara dem i din depå och köpa aktier för dem vid antingen ett specifikt datum, eller ännu hellre vid ett bra köpläge. Allt hänger på hur insatt och aktiv du är. Tänk även på att du får betala courtage till din bank vid varje köp, så sparar du mindre summor varje månad är det bättre att lägga dessa på hög och investera exempelvis varje kvartal än månadsvis, för att få ner kostnaderna.

Öppnar du depå eller kapitalförsäkring hos Aktiespararnas Aktieinvest har du även möjligheten att månadsspara i enskilda aktier, eller i olika aktieportföljer. Detta är ett enkelt sätt för nybörjare att komma in på börsen utan att själv behöva lägga ner tid på att hitta bra bolag, och dessutom har Aktieinvest ganska låga avgifter.


Läs mer:
Grunderna i aktiesparande
Vad fyller aktiemarknaden för funktion?
Kapitalförsäkring - Så fungerar den

fredag 8 januari 2010

SEO: Vikten av annonsplacering

Efter diverse SEO-tips (sökmotorsoptimering) från andra bloggare så har jag börjat läsa på och stegvis anpassa både denna bloggen och mina övriga projekt, som jag tidigare skrivit om i inlägget Mindre förändringar i blogglayout. Förändringen har redan gett resultat :)

Jag gick nyss in på mitt konto på AdSense och tog en titt, och till min förvåning så har det faktiskt börjat rulla in lite mer än tidigare. Samma dag som omplaceringen av annonserna genomfördes tickade det in 24 kr genom 4 annonsklick, och hittills har detta generat ca 50 kr på en vecka. Detta jämfört med knappt ett klick per vecka ända sedan jag jag lade till AdSense på bloggen, så visst har det blivit skillnad.

Pengar är dock inte allt som ni vet, men skall se detta som en morot att försöka komma tillbaka på rätt spår och skriva bättre inlägg. Dessutom ger det hopp om tanken på en liten, men passiv inkomst, och att denna trots allt inte är omöjlig. Om man nu kan kalla reklampengar för att skriva blogg en passiv inkomst, semipassiv snarare som Mot Miljonen passande uttryckte det.

Nu skall jag dock övergå till att laga mat, och njuta av fredagskvällen hemma i lugn och ro. Trevlig fredagskväll önskas!

onsdag 6 januari 2010

Hyway1 Analys

Ett av mina äldsta aktieinnehav som även är onoterat, är Hyway1 Ltd. Jag har fått ett par frågor om detta bolag tidigare, och tänkte göra en liten analys över företaget.


Hyway1 är ett bland flera företag som jobbar med att utveckla miljövänlig drift till bensindrivna motorfordon, i detta faller personbilar och lastbilar. Produkterna består av en s.k. elektrolysator, som genom elektrolys framställer vätgas ur vanligt vatten som leds in i bilens motor (vätgasen alltså, inte vatten!) där den förbränns likt vanlig bensin. Företaget tillverkar även elektroniken som krävs för egen vätgasframställning, vilken möjliggör vätgasanvändning inom andra områden, förutsatt att man har rätt utrustning.


Företaget

Hyway1 startades av utlandssvenskarna Peter Storm och Ante Wendel, som båda har en gedigen bakgrund inom bl a elproduktion och fordonsindustrin. Företaget är baserat i Thailand pga billig arbetskraft och större marknadspotential än på hemmaplan, speciellt under uppstartsfasen. Dessutom är beskattningen och lagstiftningen betydligt mer gynnsam för nyföretagare utomlands än i Sverige.

Själva företaget är ungt och registrerades 2008, men har sedan dess både utvecklat och förfinat elektrolysatorerna (dvs gjort dem mer effektiva) och skapat ett stort kontaktnätverk. VD Peter Storm är lätt att få kontakt med om man har frågor eller synpunkter, trots hans geografiska placering i Thailand. Något som är utmärkande är hans engagemang för att upplysa och hålla kontakten med nyfikna privatpersoner och små aktieägare som undertecknad, så man känner sig aldrig i ute i kylan om det är något man undrar över.


Företagets produkter

Företagets huvudsakliga produkt är som sagt elektrolysatorer för personbilar och lastbilar. Dessa säljs bl a via hemsidan världen över, både till privatpersoner och större aktörer. Att installera dessa i personbilar skall inte vara "rocket science", men man bör kunna sin bil om man skall se sig på detta. Instruktioner på svenska medföljer dock i köpet.


Fördelarna med elektrolysatorerna är flera. Dessa utvinner som sagt vätgas ur vanligt vatten som blandas med bensinen i motorn, vilket både ger minskad bränsleförbrukning (av bensin), ökad effekt samt mindre utsläpp. Förbränd vätgas förvandlas nämligen till vanlig vattenånga.

Hyway1 är alltså ett grönt företag, något som jag tror kommer bli allt viktigare i framtiden för en miljömässigt hållbar utveckling.

Även biltillverkare forskar på området, men det som gör Hyway1 intressanta är att de har lyckats få fram en produkt som är betydligt mer effektiv och billigare än konkurrenternas, vilket gör potentialen för uppköp stor.

Även pulsgeneratorer hör till företagets produktportfölj, vilka används för vätgasframställning i större skala. Dessa elektronikboxar skickar elpulser genom elektrolysatorn som frigör vätgasen, och är optimerade för bästa möjliga vätgasutvinning. Målgruppen är dock inte privatpersoner i nuläget.


Företagets framtid

Hyway1 har långsiktiga men stora framtidsplaner. Då de i huvudsak är baserade i Thailand så kommer expansionen i första hand att ske i området, men redan nu finns dotterbolag i USA och även Europa finns med i planerna. Visionen är att med tiden öppna en kedja av mackar där man kan tanka vätgas, men det ligger långt fram i tiden. Fokus i nuläget ligger på att öppna en testmack i Thailand, dels för att demonstrera potentialen och dels för att locka nya investerare.

Uppdatering: Planerna att öppna mack är flyttade till Los Angelesområdet, USA pga att det införts subventioner på naturgas/biogas (CNG) i Thailand som därmed inte gör ett öppnande av en vätgasmack ekonomiskt lönsamt i regionen.

Då många intressenter på elektrolysatorområdet finns är det inte omöjligt att de kommer säljas på licens, eller att hela verksamheten avknoppas från företaget till förmån för expansion på mackområdet.

Vätgasdrift har en stor potential, speciellt om Peak Oil kommer inträffa (eller rent av har inträffat). Att ha ett rent alternativ till oljeanvändning är även det en god tanke, men som man inser inte kommer gå att genomföra på kort tid med tanke på hela världens oljeberoende idag.


Aktien

Att investera i Hyway1 är inget för den kortsiktige eller försiktige. Aktierna kostar $1000 styck, och ges ut i gammaldags form av en stor pappersaktie. Handeln med aktien är därför krånglig så har man köpt aktier bör man vara beredd på att hålla på dem i ett antal år. Dessutom är det svårt att bestämma kursen vid försäljning.


Sammanfattning

Hyway1 är ett spännande företag med en stor potential, men med lika stor risk för investeraren. Ett köp innebär en mycket långsiktig investering, och det finns inga garantier att du får tillbaka dina investerade pengar eller kan sälja av aktier när du vill. Dessutom finns en valutarisk närvarande då aktien handlas i USD.

Trots detta tror jag företaget har framtiden för sig, och växer sakta men säkert med ökande produktion och stora framtidsplaner. Huruvida Hyway1 kommer nå dessa eller ej får framtiden utvisa, men är mycket väl en uppköpskandidat på vägen dit. Det finns många intressenter i olika världsdelar som företaget har kontakt med. Något som dock är säkert är att företagets ägare vill utmana oljemonopolet och visa att det finns både billigare och miljövänligare sätt att driva fordon på, men vägen dit är lång.

Om ni vill ha mer info rekommenderar jag ett besök på www.hyway1.com, där ni även hittar kontaktinfo till VD om ni vill ställa frågor personligen.


Herr K äger själv aktier i Hyway1, men som vanligt ansvarar ni själva för eventuella investeringar ni gör.


Läs mer:
Lundin Mining Analys
MobiSpine Analys
Energy Potential & Seabased AB Analys

tisdag 5 januari 2010

Mindre förändringar i blogglayout

Så...efter lite synpunkter i föregående blogginlägg, så bestämde jag mig för att möblera om lite i bloggens layout.

Först var tanken att optimera för annonsexponering (enligt SEO-konsten), men jag upptäckte även att bloggen blev mycket mer lättöverskådlig nu jämfört med tidigare, tack vare några små men bra förändringar. Som synes har jag dumpat alla annonser som inte är från AdSense, vilka inte bidrog med någonting bortsett från att göra bloggen rörig. Efter en snabb titt kunde jag även konstatera att inte en enda annons hade genererat några klick, vilket visserligen kan skyllas på mig själv för deras placering. Men ändå, fyller de ingen funktion så ska de bort. Enda undantaget är Liberty Silver, som faktiskt har genererat intäkter och som jag personligen är engagerad i till skillnad från t ex banklån.

Inspirerad av Mot Miljonen som är lite semipersonlig med sin blogg, så lade jag upp en "Simpsonfierad" bild av mig själv ovanför min presentation (samma som i min blogger-profil). Nu kan ni njuta av mitt anlete var gång ni läser mina inlägg!

Nytt är även radavdelare (vet ej vad de kallas på webspråk) som lite diskret delar upp de olika elementen och gör översikten av bloggen enklare. Tidigare tyckte jag att sidopanelernas text lätt flöt ihop med inläggen i mitten. Kom gärna med synpunkter, om ni tycker det blev bättre/sämre, och om något mer bör ändras.

Jag tog mig även friheten att modifera bannern till Peoplecheck.se så den passar in i min layout i vänsterspalten. För övrigt kan jag tillägga (för dem som inte redan vet) att alla bilder där är länkar till olika ekonomibloggares respektive webföretag/projekt, och förtjänar ett besök eller två! Nu väntar jag bara på att Mot Miljonen skapar en snygg knapp eller banner till sitt företag, Matematikvideo.se...

Tills vi hörs nästa gång skall jag försöka fila på något intressant att skriva om. Inspirations- och motivationsbrist har tydligen blivit smittsamt i bloggosfären. Först jag själv som tappade lusten under december, nu senast JEn Entreprenörs Blogg som har det dåligt med inspirationen...kika in och muntra upp honom :)

måndag 4 januari 2010

Brev från Google

Nyss trillade ett litet brev in från Google, med en ny pinkod till mitt AdSensekonto. Tydligen har jag tjänat in hela 54 kr på mina googleannonser! Prisa Gud! :P

Nädå, jag har inga illusioner om att bli rik på att skriva blogg, men visst är det trevligt att en liten, men symbolisk summa faktiskt är intjänad. Min provision från Liberty Silver ser jag också fram emot att få.

Detta ger lite nytt liv i mina tidigare SEO-funderingar...men hur Googles införande av "personliga sökningar" har påverkat SEO-marknaden har jag inte forskat i ännu. Det höjdes i alla fall en hel del kritiska röster mot detta tidigare. Jag vet inte riktigt ännu om det skulle löna sig att skapa fler sidor, får kika lite på det.

söndag 3 januari 2010

Liten aktieårsredovisning

Sådär, då har jag precis kollat upp mina kontrolluppgifter för min aktiedepå hos Swedbank, som jag stegvis sålt av mitt innehav i och flyttat över till kapitalförsäkring hos Avanza.

I förrförra inlägget gissade jag på att jag gjort dubbelt så mycket vinst som jag gjort förlust, men det stämde inte märkte jag! Totalt har jag förlorat ca 5000 kr (fan ta Morphic!) och tjänat ca 7500 kr. Har visserligen tagit hem lite mer i vinst i kapitalförsäkringen, så jag ligger gissningsvis runt 500 kr högre. Sammanfattningsvis alltså ca +3000 kr, vilket tråkigt nog är mindre än jag hade hoppats, tack vare...ehm, Morphic.

För att försköna siffrorna lite kan det tilläggas att nästan hela mitt tidigare innehav i Retail and Brands bekostades av en lottovinst för ganska precis ett år sedan (ca 3200 kr), så egentligen kan man säga att hela det innehavet var gratis för mig! Helt plötsligt har jag alltså tjänat mer än dubbelt så mycket som jag förlorat. Visst är det härligt med siffertrolleri? :P

Hur jag har tjänat/förlorat på fonder under 2009 har jag sämre koll på. Jag kunde inte hitta någon enkel sammanställning för detta på samma vis som för depån. Finns den möjligheten hos Swedbank, någon?

Även mitt innehav av ädelmetaller ligger fortfarande högre i pris än vad jag betalat, även om jag inte har räknat på exakt hur mycket plus jag ligger. Det är förresten lite svårt att veta, beroende på hur man räknar. Apropå ädelmetaller, jag har skrivit ett nytt inlägg om Morgan Dollarwww.guldsilver.info för den som är intresserad, ta en titt!

Hur börsaffärerna kommer visa sig i deklarationen framåt våren återstår att se. Jag har ju pensionssparande som är avdragsgill, och en del av reaförlusten är kvittningsbar, jag minns dock inte hur mycket. Någon som kan hjälpa mig även här? Vore ju skönt som man slapp restskatt, men det tror jag faktiskt att jag kommer undvika.

Ha en skön söndagskväll, och på återseende i nästa vecka!

fredag 1 januari 2010

Gott nytt år till alla bloggläsare!

Jag skulle egentligen skrivit en nyårshälsning till er igår men hann tyvärr inte, men bättre sent än aldrig! Hoppas att ni hade ett trevligt nyårsfirande och inte vaknade upp med alltför mycket huvudvärk och/eller ångest idag. Själv vaknade jag upp med lite av det förstnämnda, dvs huvudvärk. Jag ångrar aldrig något jag gör och har därför aldrig ångest! :P

Tyvärr hann jag dessutom aldrig med att summera min ekonomi för 2009, eller att skriva ett inlägg om det. Nu är det dock nytt år, och nya tag! Nyligen fick jag dock en trevlig överraskning och en bra start på det nya året: affiliatesammanställning från Liberty Silver för det gångna kvartalet. Hör och häpna: ni läsare har faktiskt beställt silvermynt och angivit min rabattkod, vilket resulterat i en bonus i form av 1 oz silver till mig (icke att förakta). Jag har valt att plocka ut den i form av ett Liberty Silvermynt av 2010 års prägling.
Jag tackar er så mycket, och är glad över att ha bidragit till något alla tjänar på :)

Hoppas att 2010 blir bra för er alla, och må de ekonomiska gudarna vaka över er både på börsen och i privatekonomin under året!
Relaterade inlägg